EDNA KFT

Kárpitos bútorok felújítása, bútorszövet értékesítés

Segítség a bútorkárpit kiválasztásához.

Kopásállósági tesztek

 Mi is a bútorszövet Martindale - teszt?

 Sokszor hallottunk már róla, de nem tudjuk mit jelent. Most választ adunk minden kérdésre…

A Martindale teszt során ellenőrzik az egyes anyagok, bútorszövetek tartósságát, illetve alkalmasságát bizonyos célokra. Például, hogy az egyes bútorszövetek csak otthoni használatra vagy beruházásokhoz (hotelek, közintézmények, vendéglátóhelyek, stb.) intenzívebb igénybevételre is betervezhetőek-e. A vizsgálat dörzsteszt vagy kopásállósági teszt néven is ismert.

A vizsgálat során 1000 ciklusonként számolják a dörzsöléseket. Az általános bútorszövetek 20.000 ciklus körüli eredményt érnek el. Minél magasabb a kopásállósági szám, annál jobban használható a bútorkárpit erőteljesebb igénybevételű bútorokra. A 30.000-es érték körüli textilek már kiválónak számítanak beruházásokhoz, például szállodai felhasználásra szobákba, lakosztályokba, konferencia termekbe. A 30.000 ciklus fölötti kopásállósági érték olyan szolgáltatóegységekben lehet elvárás, mint a következők: 24 órán át fogadóképes terminálok, várótermek, 24 órán át nyitva tartó ügyfélszolgálati központok, non-stop kaszinók, orvosi ügyeleti helyiségek vagy további nyilvános intézmények: színházak, stadionok, előadótermek, gyorséttermek. 

A 100.000-es kopásállóság már nem növeli érdemben az anyag használati értékét, nem feltétlenül jelenti a bútorszövet jelentős élettartam növekedését.

 A Martindale szabványú bútorszövet dörzsteszt elsősorban az Egyesült Királyságban és Európa további országaiban elterjedt. Más országokban, úgy mint az Egyesült Államok, egy hasonló, de mégis különböző teszt az elfogadott. Ez a Wyzenbeek teszt, amely más néven kettős dörzsteszt.

 Martindale vs. Wyzenbeek teszt

 Martindale teszt esetén a gép körkörös irányban dörzsöli a bútorszövet, műbőr szálait, felületét, néhány esetben nyolcas alakzatban, míg a Wyzenbeek teszt során az anyag szálirányának megfelelően oda-vissza koptatja a szövetet.

A Martindale és a Wyzenbeek bútorszövet teszt két különböző metódus, általánosan használt mind a kettő a kopásállóság mutatószámaként. Nincsen korreláció a kettő között, nem egyértelműen összehasonlíthatóak a tesztriportjaik.

http://www.butorszovet-tapeta.hu/_user/browser/Image/Blog/Sofa/oldsofa04.jpg

 A bútorszövetek tényleges tartósságát a teszteredményeken kívül még számos tényező befolyásolhatja:

- bútorszövet, műbőr rosttartalma, szövéstechnikája, egyéb összetevője,- bútorok tervezési tulajdonságai, formaviláguk,- bútorkárpitozási, illetve varrási technika,- kárpitozott bútor karbantartása, tisztítása és a használati szokások.

Bútorszövet teszt metódusok

 Wyzenbeek teszt

 A Wyzenbeek gépben a bútorszövet mintát szorosan egy keretbe feszítik. A szerkezet csiszolófelülete oda-vissza irányba dörzsöli az anyagot a száliránynak megfelelően. A kettős dörzsteszt két fonalszál szakadásával, vagy az anyag egyértelmű kopásával ér véget. Ezt követően állapítható meg a kopásállósági érték. 

Martindale bútorszövet teszt 

A Martindale bútorszövet, műbőr teszt egy rezgő tesztmetódus. Az anyagvágatok egy sík felületre kerülnek kifeszítésre, majd a fésűsgyapjú bevonattal ellátott dörzsfej nyolcas alakzatban kezdi sikálni a szövetet. A tesztértéket az határozza meg, hogy hány nyolcas ciklus után kezd el az anyag károsodni (fonalszakadás, bolyhosodás, lyukkeletkezés).

 Összegzés 


Megoszlanak a vélemények az egyes tesztek összehasonlíthatóságával kapcsolatban. Mi azt valljuk, hogy két teljesen különböző metódusról van szó, amelyet nem lehet egyenértékűvé tenni. Az azonban elmondható, hogy erőteljes, otthoni igénybevételhez 13.18.000-es Wyzenbeek, valamint 18-24.000 ciklusos Martindale teszteredmény ajánlott. Ebben az értelemben az lenne az ésszerű következtetés, hogy a Martindale kopásállóságnak 33%-kal magasabbnak kell lennie a Wynenbeek-nél.

Sajnálatos módon a bútorszövet forgalmazók jelentős része információ hiányában nem tudja, milyen szabvány alapján minősítették az általuk forgalmazott terméket, ezért a megadott értékek nem minden esetben reálisak.

Európában a következő bútorszövet kopásállósági értékeket érdemes megjegyezni ahhoz, hogy eligazodjunk a teszteredmények útvesztőjében:

·         6.000 ciklus – bútorszövet alkalmi használatának esetén (pl. kerti bútor, amelynek használata szezonális)

·         15.000 ciklus – bútorszövet kis mértékű igénybevételének esetén (pl. kevesebbet, vagy kevés családtag által használt fotel, ülőke vagy nem feszítettre kárpitozott felületek, pl. lágypárnás bútorok)

·         20.000 ciklus – bútorszövet általános lakossági használatának esetén.

·         25.000 ciklus – bútorszövet erősen igénybevett lakossági használatának esetén , 4 csillag alatti szállodák, panziók esetén.

·         30.000 ciklus – bútorszövet erősen igénybevett közületi felhasználásának esetén (pl. szálloda, konferenciaterem), esetenként 4 csillagos szállodák esteén.

·         40.000 ciklus – bútorszövet átlagosnál magasabb igénybevételű közületi felhasználása esetén (pl. 24 órás ügyfélszolgálatok, 5 csillagos szállodák)
100.000 ciklus, vagy e feletti - bútorszövetek speciális igénybevételek, főképpen közösségi utazási eszközök, gépkocsik, autóbuszok, vonatok, repülőgépek és egyéb ipari felhasználásának esetén.

 Forrás a Markomp Kft.